Kunt u het zich nog herinneren, met je vader, moeder, opa en oma een hele avond honderden dia's kijken van de vakantie? Vaak op de kop of spiegelverkeerd in het magazijn natuurlijk. Het vastlopen van het magazijn, of het laten vallen ervan hoorde allemaal bij de experience. Hoewel projectie van een dia op een groot scherm het nog steeds wint van een digitaal foto-tje op een klein beeldscherm is de diapositief film net zoals alle analoge fotografie een zachte dood gestorven. Verkrijgbaar zijn de rolletjes overigens nog steeds. De komst van de Light Blaster geeft het medium wellicht weer een kans.
Projectie in fotografie
De Light Blaster is een soort diaprojector dat als opzetstuk voor een reportageflitser geplaatst kan worden. Met behulp van verwisselbare objectieven kan dan vervolgens iedere willekeurige afbeelding als projectie geflitst worden. Je creëert hiermee dus je eigen unieke achterwand of patroon op je onderwerp. De mogelijkheden zijn eindeloos en zoals de makers zelf zeggen: "the only limit is your imagination".
Het projecteren van een uniek beeld achter je onderwerp maakt het mogelijk om een foto 'in-camera' uniek te maken zonder de kunstmatige look van Photoshop en tussenkomst van een grafisch vormgever. De reclamefotograaf van STUDIOVHF, Vincent Hartman experimenteert al een aantal jaren met een beamer om hetzelfde doel te bereiken. De fotografische look van het uiteindelijke beeld en de echte optische onscherpte van de achtergrond zorgt voor bijzonder interessante beelden. Aan het gebruik van een beamer kleven echter grote nadelen. De lichtopbrengst is erg mager en de kleurtemperatuur van de projectie lamp is ondefinieerbaar. Gebruik, van een beamer leidt dan onherroepelijk tot hoge isowaarden, lange sluitertijden en erg geknepen flitslicht om de balans weer te herstellen. De komst van de Light Blaster vergroot de mogelijkheden van het gebruik van achtergrond projectie zowel in de studio als op locatie.
Het eerste testje
Navraag leert dat de Light Blaster al in 2013 op de markt kwam. Waarom het dan zo lang duurt voordat wij dit in Nederland horen vraag ik me toch wel af. Bijzonder is dat het nieuws via een conventioneel gedrukt medium tot mij gekomen is. Dit geeft te denken. Er is gelukkig nog voldoende markt voor gedrukte reclame media, waar STUDIOVHF voor een groot gedeelte van bestaat. Toen de Light Blaster eenmaal geleverd werd is hij dan ook direct uitgepakt en hebben we een testje in de studio gedaan. De bevindingen en resultaten leest u hier: diaprojectie met de Light Blaster.